I forbindelse med at målesæsonen indledes, lancerer Radonova en ny beregner. Den gør det nemt at beregne, hvor mange dosimetre der skal til for at måle radon på arbejdspladsen.
Efter at nye nationale strålebeskyttelseslove blev indført i Europa i 2018, er behovet og interessen for at måle radon på arbejdspladser øget. Strålebeskyttelseslovene bygger på EU-direktivet 2013/59/Euratom og indebærer blandt andet, at arbejdsgiverne har ansvaret for, at radonindholdet på arbejdspladserne kontrolleres og håndteres efter behov.
En vellykket lancering gav smag på mere
Radonova har udviklet en brugervenlig online-løsning som et svar på efterspørgslen på smidige arbejdspladsmålinger. På den måde kan man nu hurtigt få svar på, hvor mange dosimetre der skal bruges for at gennemføre en korrekt måling.
– Den første beregner, vi udviklede, udregner, hvor mange dosimetre der kræves for at måle radon i beboelsesejendomme med flere lejligheder. Resultatet var en succes, der sparede tid og forenklede arbejdet for både vores kunder og os selv. Derfor ville vi tilbyde en tilsvarende løsning til måling på arbejdspladser, siger Karl Nilsson, administrerende direktør i Radonova Laboratories.
Den rette metodebeskrivelse sikrer en korrekt måling
Det, der bestemmer, hvor mange dosimetre der skal placeres og hvor, er en såkaldt metodebeskrivelse for måling af radon på arbejdspladser. Udformningen af den kan variere fra land til land. Mange nationale metodebeskrivelser, f.eks. den i Sverige, er i øjeblikket ved at blive revideret som følge af EU-direktivet. Mens færdiggørelsen af nationale metodebeskrivelser afventes, har Radonova valgt at basere sin beregner på den metodebeskrivelse, som IRMA (International Radon Measurement Association) anvender. Den er etableret som international standard og sikrer, at man tager højde for både nuværende og kommende nationale metodebeskrivelser.
Det kan betale sig at gøre det rigtigt fra starten
Radonovas tekniske chef Tryggve Rönnqvist har medvirket i udviklingen af IRMA’s metodebeskrivelse. Eftersom Radonova arbejder i hele verden, har han et godt overblik, når det kommer til forskellige metodebeskrivelser. Han fortæller:
– Vores erfaring er, at kunder ikke ønsker at udføre supplerende målinger, når problemer opdages. I stedet vil de som regel have, at alle målinger gennemføres på en gang. Derfor er rådet at bruge tilstrækkeligt mange dosimetre til at opdage eventuelle problemer. På den måde får man også en bedre forståelse for situationen, hvis forhøjede værdier opdages. Med tanke på, at vi nu har statistik, der viser, at 20 procent af svenske arbejdspladser har forøgede gennemsnitlige årsværdier for radon, er det endnu vigtigere at følge en metodebeskrivelse, der bidrager til en så tydelig og korrekt radonmåling som muligt.
– Følger man IRMA’s metodebeskrivelse, kan man være sikker på at overholde de nationale krav, uanset landet. Derfor har vi valgt at udvikle beregneren ud fra IRMA’s retningslinjer.
Den nye beregner er tilgængelig som webapplikation på Radonovas hjemmeside.