Skip to main content

Introduktion til MARKUS 10 – instrument til måling af radon i jord

By november 5, 2019august 25th, 2020Radonmåling

Radonova erhvervede tidligere i år Gammadatas instrumenter til radonmåling. Blandt de instrumenter, som har gjort Radonovas produktudvalg endnu stærkere, er MARKUS 10, et meget brugervenligt præcisionsinstrument, som bruges til at bestemme radonindholdet i jord. Det batteridrevne instrument er udviklet med særligt fokus på enkelthed og pålidelighed. Her følger en introduktion til jordradonmåleren MARKUS 10:

MARKUS 10 – overskuelig håndtering

MARKUS 10 og den hule målesonde skal fastgøres i jorden. Målingen påbegyndes med et enkelt tryk på knappen. Derefter pumpes jordluft gennem sonden og ind i et målekammer, der sporer radondøtre (dvs. ladede isotoper, der dannes ved nedbryningen af radongas og fastgøres på partikler og aerosoler). Efter 820 sekunder vises resultatet af målingen på displayet. Til undgåelse af indtrængende vand i målekammeret beskyttes instrumentet med en vandlås.

Beskrivelse af måleprocessen

I den indledende målefase pumpes jordluft op igennem et sonderør ind i målekammeret. Pumpetiden (cirka 30 sekunder) sikrer, at jordgassen fylder kammeret. Hvis trykket i røret falder til under en givet værdi, standser en tryksensor pumpen. Hvis det sker, starter pumpen igen, når trykket stiger. Det betyder, at pumpens driftstid altid er den samme. Resultatet er, at en fastsat luftmængde altid måles.

Efter pumpefasen begynder målefasen. Så aktiveres detektoren, og der tændes for spændingen til målekammeret. Dernæst driver et elektrisk felt i kammeret de ladede radondøtre mod detektoren. Derefter registrerer detektoren alfa-strålingen fra randondøtrene. Detektorimpulserne forstærkes og filtreres i en kanalanalysator, der kun måler impulser fra den kortlivede radondatterisotop polonium 218. Som følge heraf elimineres de nedbrydninger, der kommer fra polonium 214, der har cirka 10 gange lavere halveringstid, og som ellers forbliver tilbage som en forstyrrende baggrund i flere timer. Derefter beregnes radonindholdet ud fra antallet af detekterede nedbrudt polonium 218, og resultatet vises med klar tekst på instrumentets display (kBq/m3 radongasaktivitet). Bemærk også, at displayet blinker i målefasen og forandrer sig til et fast lys, når målingen er klar.

Eftersom instrumentet kun beregner impulser fra det kortlivede nuklid polonium 218, kan en ny måling påbegyndes allerede efter 18 minutter. Derefter vil aktiviteten fra den tidligere måling være faldet nok til ikke at påvirke den nye måling.

MARKUS 10 leveres med tilbehør i en feltmæssig instrumenttaske. Der indgår oplader, vandlås, håndtag, slaghoved, fast nøgle til sonderør og udskiftelig spids.

MARKUS 10 – teknisk specifikation:

Pumpekapacitet: 1,8 l/min
Effektiv pumpetid: 30 sek.
Nederste trykgrænse: 0,95 Atm
Type af detektor: Passivated Implanted Planar Silicon (PIPS™) Detector
Aktivt detektorområde: 100 mm²
Vinduestykkelse: 200 um
Energiopløsning for detektoren: <16 keV (i vakuum)
Batterikapacitet: Cirka 70 målinger
Batteritype: Bly
Opladningstid: 8 timer
Målingsnøjagtighed: 10 % ved 50 kBq/m³ (1350 pCi/l)
Målingstid: Normalt 12 minutter
Måleområde: 1-199 kBq/m³
Mål: 220 x 122 x 80 mm (L x H x D)
Vægt: 3 kg

Markus-10

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.